Gaza-utstilling amputert

Den mye omtalte Nordic Light-utstillingen ”Points of no return” blir amputert etter pålegg fra Associated Press (AP). ”Sensur”, sier Nordic Light. ”Grunnløse påstander”, sier AP.
De omstridte bildene er tatt i løpet av de 22 dagene Israels angrep mot Gaza varte like før jul i 2008. Noen av fotografene som var på Gaza disse dagene, var der på oppdrag for AP. Det er disse bildene fotofestivalen nå nektes å bruke.

- Vi forstår ikke hvorfor AP nekter oss å vise disse bildene. Dette er en ubehagelig utstilling som viser hva krig gjør mot sivilbefolkningen, uansett hvor i verden det kriges. Det må vi tåle å vise fram og tåle å se, sier daglig leder i Nordic Light, Anne Lise Flavik, som mener at AP nå bedriver sensur.

Associated Press mener at disse beskyldningene er grunnløse:

- Det er AP og våre fotografer som har produsert og distribuert disse bildene over hele verden, ofte med fare for liv og helse. Vi har en stolt tradisjon i å dekke nyheter, og alle sider ved nyhetene, uten binding til noen part, fra mange nasjoner og konfliktområder rundt om i verden, skriver AP i en pressemelding.

Bildesjef i Associated Press, Odd R. Andersen, påpeker ovenfor foto.no at de aktuelle bildene er tilgjengelige i APs arkiv. Det er også historier og bilder som er vist en rekke ganger rundt om i verden. Derfor mener han påstander om sensur faller på sin egen urimelighet.

At Nordic Light har fått påbud om å ikke vise APs bilder i utstillingen henger blant annet sammen med et spørsmål om rettigheter. Det har ikke lykkes foto.no å få klarhet i om de aktuelle AP-fotografene selv ønsker å vise disse bildene i Kristiansund. Hvis de ønsker dette, reises i så tilfelle et interessant spørsmål om byrå-fotografenes rettigheter og muligheter til å bruke egne bilder i en slik sammenheng.

- AP sin journalistikk, i bilder eller ord, taler for seg selv. Derfor vil vi alltid unngå å delta i forum eller utstillinger som bruker vårt arbeid til å fremme en bestemt side av en sak, da dette vil kompromittere vårt grunnleggende prinsipp som en uavhengig nyhetsorganisasjon, uttaler AP.

Da foto.no snakket med Odd R. Andersen i AP for et par dager siden, uttrykte han undring over at Nordic Light aldri hadde kontaktet dem i forbindelse med utstillingen og de aktuelle AP-bildene. Foto.no og undertegnede får inntrykk av at utfallet da kunne blitt annerledes enn det nå har blitt.

Magnum-fotografen Stuart Watson er mannen og kuratoren bak utstillingen. Til foto.no ønsker ikke Watson å gi noen kommentar. Ifølge Nordic Light mener AP at Franklin bruker nyhetsbyråets bilder til å fremme sin egen overbevisning i konflikten på Gaza. Derfor ønsker de ikke et videre samarbeid med Franklin.

- I krig er det dessverre ofte uskyldige kvinner og barn som rammes. Slik var det også under disse kampene i 2008. Bildene viser den usminka sannheten om krigen på Gaza. Bildene er så sterke at vi har satt 15 års aldersgrense for å få se bildene. Vi mener at vi ikke har tatt et politisk standpunkt for eller mot verken Israel eller Palestina. Vi har valgt å vise de bildene som ikke eies av AP, selv om utstillingen da blir noe mindre enn først antatt. Vi gjør det for å vise hvilke grusomheter som skjer i en krig, sier Anne Lise Flavik.

Den nederlandske fotofestivalen Noorderinglicht Photography Foundation viste den samme utstillingen i fjor høst. Da med alle bildene på plass, også de som var tatt av APs fotografer. Men de fikk også uventede pålegg fra nyhetsbyrået AP, om ikke i et så stort omfang som Nordic Light.

Noorderinglicht måtte fjerne noen av kommentarene Stuart Franklin hadde satt til enkeltbilder, fordi de mente de var for fiendtlige mot Israel.

Torsdag neste uke vil Stuart Franklin og den norske legen Mads Gilbert holde foredrag om Gaza i Caroline kino under Nordic Light. Mads Gilbert var lege for Røde Kors på Gaza i perioden fotoutstillingen refererer til. Morten Krogvold vil også være til stede for å diskutere disse bildene.
Abid Katib -
Abid Katib

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål H.
Da har vi endelig fått svaret på hvorfor bildene ikke vises på utstillingen. Grunnen er meget god synes jeg. Hvorfor skal eieren av bildene la andre bruke dem i sin propaganda ?
I begynnelsen av artikkelen viser også foto.no sin redaktør klart hvilken side i konflikten han favoriserer. Sitat :kampene mellom Israel og Palestina !!

For det første, det er ikke noe land som heter Palestina. Ikke annå. Kanskje med tiden, men frem til da bør man forholde seg til fakta synes jeg.
For det andre. Uansett om Palestina fantes, kampene var mellom Israel og den syrisk/iranske terror-organisasjonen Hamas.Hamas er definitivt ikke en organisasjon som taler for alle palestinere. Langt,langt derifra. Heldigvis.
27.4.2010
Tormod K.
Smakfullt og fintfølende ordspill i tittelen. Gratulerer.
26.4.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu