Astronomisk fotomulighet

Med meteorsverm og solformørkelse blir det en astronomisk pangstart på det nye året i løpet av den nesten natten og morgenen.
- Natt til tirsdag 4. januar bør du titte opp på himmelen hvis det er klarvær. Da kan du se ekstra mange stjerneskudd i forbindelse med meteorsvermen Kvadrantidene. Aktiviteten under det kortvarige maksimumet forventes å ligge mellom 50 og 120 meteorer i timen. Månelys vil heldigvis ikke forstyrre observasjonene og svermen kan sees fra hele landet, forteller astronom Jan-Erik Ovaldsen.

Les mer om meteorsvermen

Om morgenen tirsdag 4. januar er det duket for en stor delvis solformørkelse.

- Da glir Månen inn mellom Jorda og Sola og forårsaker en solformørkelse. Formørkelsen starter før Sola står opp her til lands, og det er bare Sør- og Midt-Norge som får se den delvis formørkede Sola lavt på sørøsthimmelen. At det hele skjer så lavt på himmelen er en utfordring, men opplevelsen og fotomulighetene kan bli desto bedre.

Les mer om solformørkelsen

Stjerneskuddfotografering
På nettstedet himmelkalenderen.com oppfordrer Jan-Erik Ovaldsen til å observere meteorsvermer fra et mørkt sted for å oppleve dem på sitt beste.

- Da trenger du kun dine egne øyne, ikke kikkert eller teleskop. Et liggeunderlag og en termos med kaffe eller varm kakao er anbefalt tilleggsutstyr, foruten skikkelig varme klær.

Og skal du fotografere stjerneskuddene er rådet bruk av stativ, vidvinkelobjektiv, lang lukkertid, middels høy ISO og fokus satt til uendelig.

Tips for fotografering av solformørkelse
Illustrasjon: Jan-Erik Ovaldsen/Stellarium -
Illustrasjon: Jan-Erik Ovaldsen/Stellarium
Stjernehimmelen mot øst i 2-tiden natt til 4. januar. Kvadrantidenes radiant ligger mellom Boötes, Dragen og Karlsvognas drag i Store bjørn.
Illustrasjon: Jan-Erik Ovaldsen/Stellarium -
Illustrasjon: Jan-Erik Ovaldsen/Stellarium
To simuleringer av solformørkelsen, den øverste sett fra Trondheim kl 10:40 (helt mot slutten av formørkelsen) og den nederste sett fra Oslo kl 09:45 (ca. ti min. etter maksimum). På grunn av den lave Sola må du ha fri sikt mot horisonten i sørøstlig retning for å få med deg mest mulig av begivenheten.
Jan-Erik Ovaldsen/Stellarium -
Jan-Erik Ovaldsen/Stellarium
Både liten og stor beundrer den delvise solformørkelsen i Frognerparken i Oslo 1. august 2008.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu