Fotografer på dugnad for incest- og overgrepsutsatte

Førstkommende fredag 24. juni åpner en utstilling i regi av Støttesenter mot Incest Oslo. 27 norske fotografer bidrar til utstillingen, blant dem navn som Dag Thorenfeldt, Fin Serck-Hanssen, Herdis Maria Siegert, Marcel Lelienhöf og Guri Dahl.
Utstillingen er en del av den landsomfattende kampanjen som markerer senterets 25-årsjubileum, og setter fokus på incest og overgrep som et samfunnsproblem. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland vil formelt åpne utstillingen. Kurator for utstillingen er Ole Dørje fra Solli Brug.

Støttesenter mot Incest Oslo ble stiftet i1986 av Marianne Lind og Inger Giljes. Lind og Giljes hadde egenerfaring med det offentliges manglende kompetanse og ressurser i forhold til overgrepsutsatte, og de to bestemte seg derfor for å etablere et senter som kunne tilby incestofre støtte og veiledning av fagfolk. Senteret ble etablert under mottoet "Incest skal tales i hjel – ikke ties i hjel", og jobber ut fra det pedagogiske prinsippet om hjelp til selvhjelp. Tilbudet er i hovedsak gratis og frivillig. Til sammen er det nå 20 slike sentre rundt om i hele landet. - Vi prøver å drive et lavterskeltilbud, og samarbeider mer og mer med det offentlige, forteller daglig leder Kari Sørensen ved Støttesenter mot Incest Oslo.

I en internasjonal sammenheng gir omfanget av incest et dystert bilde. Verdens Helseorganisasjon (WHO) fastslår i en rapport at skremmende 150 millioner jenter (15 %) og 73 millioner gutter (7%) på verdensbasis har vært utsatt for seksuelle overgrep. Flesteparten av overgrepene er utført av familiemedlemmer, som foreldre, steforeldre, andre nære slektninger eller andre nære omsorgspersoner med ansvar for barna. Rapporten fastslår samtidig at dette sannsynligvis er underrapporterte tall i forhold til virkeligheten, fordi overgrepene er så tabubelagte, at ofrene ofte ikke våger å fortelle om det.

Tall fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) samsvarer med WHOs tall. Det betyr at så mye som femten prosent av alle jenter og sju prosent av alle gutter i Norge har blitt utsatt for en form for seksuelle overgrep. I tillegg er det her – som i andre deler av verden – fortsatt store mørketall. Hele 60 prosent av overgrepene skjer før barnet er fylte seks år.

Forskning viser at personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn, ofte utvikler problemer med manglende selvtillit, tilknytningsvansker, psykiske lidelser som depresjon, angst, og rusavhengighet. Ofte er også spiseforstyrrelser og selvskading et utslag av den traumatiske erfaringen et overgrep er.

Kari Sørensen forteller til foto.no at idéen til denne utstillingen kom fra en bruker på senteret. – Vi satt og pratet sammen, både ansatte og brukere, om hvordan 25-årsjubileet vårt kunne markeres. Ideen om en fotoutstilling kom først fra en bruker, og vi tente alle umiddelbart på den. Wow – tenk så flott om vi kunne ha fått kjente fotografer til å stille opp med bilder på en utstilling for oss! - Derfra begynte ballen å rulle, og vi er utrolig stolte og glade for det bidraget som fotografene har stilt opp med, sier en fornøyd Sørensen.

Hun forteller videre at utstillingen er finansiert både med senterets egne interne midler, i tillegg har de fått 25 tusen,- fra Oslo kommune, og 90 tusen fra justisdepartementet. Medieselskapet Clear Channel bidrar også med gratis plassering på reklamemonter rundt om i Oslo, hvor et utvalg av bildene fra utstillingen vil vises. Reklamebyrået Siste Skrik stiller opp med gratis bistand i anledning prosjektet. Sist men ikke minst er det fotografenes dugnadsinnsats som har resultert i at utstillingen nå åpnes.

Som en introduksjon til oppgaven fotografene ble gitt, ble de fortalt litt om hva det å være utsatt for incest handler om, forteller Sørensen. – De som har vært utsatt for incest er like forskjellige som alle andre folk, understreker hun. -Det fins både toppledere og uføretrygdede blant de som har erfart overgrep. Fotografene fikk en introduksjon til hva denne tematikken handler om, deretter fikk de fortolke fritt i forhold til egne arbeider.

Senterets daglige leder legger til at hun var spent på hva resultatet ville bli, og er glad for hvor stor variasjon det er blant de ulike bidragene. – Fotografiene viser alt fra håp til kraft, smerte og sårbarhet. Det genuine er jo nettopp at de alle har tolket oppgaven så ulikt.

Utvalget av fotografer skjedde ved at det ble opprettet en
prosjektgruppe bestående av reklamebyrået Siste Skrik, brukere og ansatte på støttesenteret. Byrået laget deretter en liste over hvilke fotografer man ville invitere til å bidra, og har håndtert all direkte kontakt med fotografene i prosessen. – Det har vært en målsetning for oss at vi skulle ha kjente fotografer, både kvinner og menn, med ulik alder, understreker Sørensen.

Alle bildene på utstillingen er til salgs. De som skulle ønske å kjøpe bilder, kan enten skrive seg på liste som vil ligge tilgjengelig på utstillingen i Rådhuset, eller de kan ta kontakt med Kari Sørensen direkte. Fotografiene selges til inntekt for et kunstnerisk fond for incest- og overgrepsutsatte som forvaltes av støttesenteret.

Guri Dahl er en av de etablerte fotografene som bidrar. Hun jobber både med kommersiell oppdragsfoto og selvstendige kunstfotopropsjekter. - Jeg synes det er veldig okei å kunne bidra med noe til en bra sak med noe som man kan, i tillegg til at jeg som mange andre også selvsagt kjenner noen som har vært utsatt for overgrep, og synes dette er en viktig sak å støtte, sier Dahl til foto.no. Hun understreker at det ikke er uvanlig at norske fotografer bidrar i veldedighetssammenhenger. Dahl bidrar ikke med et nytt arbeid laget for anledningen, men synes det er interessant å ta et bilde ut av en opprinnelig sammenheng og sette det inn i en annen kontekst. – Det gjør at blir bildet tolket helt annerledes. Jeg valgte mitt bidrag ut fra temaet sårbarhet, hvor jeg ønsker å si noe om hvor kort distanse det er mellom katastrofe og ikke katastrofe, sier Dahl.

For den som ser utstillingen og kanskje selv ønsker å ta kontakt med senteret i forhold til egne erfaringer med overgrep, er det mulig å oppsøke eller ringe både på dagtid og kveldstid. – Alle som har en erfaring med overgrep er velkomne til å ta kontakt, understreker Kari Sørensen. – Vårt tilbud er åpent for alle, og vi har åpent hus og telefon på både dag og kveldstid, det er bare å ta kontakt. - Vi har også en landsdekkende telefon som senteret i Vestfold betjener, dersom noen har behov for å ta kontakt utenom våre telefontider.

-Vi har kalt kampanjen ”Ut med det” nettopp i håp om å bidra til mer åpenhet rundt overgrep, sier Sørensen. Mange tør ikke å snakke om overgrep fordi de opplever det som skamfullt og er redde for hva som kan bli konsekvensen av å fortelle om hva de har opplevd. Samtidig vet vi som jobber med dette, at det å sette ord på det man har opplevd, er viktig i forhold til å bearbeide erfaringen. Vårt mål på senteret er å gi hjelp til å bearbeide overgrep for å komme videre, - det er heldigvis mulig, og mange klarer det når de får nødvendig støtte, avslutter Sørensen.


Utstillingen åpner 24. Juni klokken 13 00.

Åpningstider 24. – 26. juni kl. 10 00 til 18 00.

For mer informasjon ta kontakt med daglig leder Kari Sørensen i Støttesenter mot Incest Oslo på mobil 452 70 746

e-post karies@smioslo.no

Utstillingskatalog "Ut med det"


Kilder:

United Nations Secretary-General's Report on Violence against Children. FN, 2006. http://www.unviolencestudy.org/)

The National Center For Victims Of Crime http://www.ncvc.org/ncvc/main.aspx?dbName=DocumentViewer&...ntID=32360
Dag Thorenfeldt -
Dag Thorenfeldt
Gunnar Mjaugedal - Alene.
Alene.
Gunnar Mjaugedal
Linda Engelberth -
Linda Engelberth
Fin Serck-Hanssen -
Fin Serck-Hanssen
Margaret M de Lange -
Margaret M de Lange

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu