Nikons viktigste produkt på flere tiår

Nikon trer, med all sin tyngde, inn i det speilløse markedet. De har i dag lansert et nytt, kamerasystem og nye kameraer som virkelig ser ut til å kunne by Sony solid konkurranse på fullformat.
Endelig har Nikon overvunnet frykten for å ødelegge for sitt eget speilreflekssalg, og lansert et skikkelig speilløst system og to meget interessante kameraer.

Viktig med ny fatning
Den virkelig store nyheten, selv om den kan virke liten, er den nye Z-fatningen, som er vesentlig større enn den gamle F-fatningen (55mm med 16mm registeravstans). Dette fører i særlig grad til to positive effekter. Den mest opplagte er at mer lys kan slippe igjennom. Det gir mulighet for å utnytte større blenderåpninger på objektivene. Til nå har ikke Nikon hatt mer lyssterke objektiver enn f/1.4, rett og slett fordi fatningen ikke har kunne slipp gjennom mer lys. Den nye fatningen kan håndtere opp til f/0.95, og Nikon har et slikt objektiv på konstruksjonsbordet (58mm Nokto).

Den andre store fordelen er at lysbanene kan treffe bildebrikken med mye rettere lysbaner. Det gir langt høyere bildekvalitet i hjørnene, mindre vignettering og enklere konstruksjoner. Vi ser allerede at de kan lage en del objektiver mindre enn tidligere, og mindre enn tilsvarende fra Sony. Man klarer seg rett og slett med mindre glass og oppnår bedre resultat lettere. Vi må huske at Sony E-fatning ikke opprinnelig var laget for fullformat, og derfor har Sony litt samme utfordring som Nikon har hatt med sin F-fatning.

Bakoverkompatibel
Selv om kamerasystemet har fått ny fatning er det samme signaler som på F-fatningen, slik at en overgang for å bruke gammel optikk vil ikke være noen brems. Men du får naturligvis ikke de fordelene den nye fatningen gir hvis du bruker den gamle optikken. Til gjengjeld blir overgangen til nytt system mye lettere siden du ikke må bytte ut alt på en gang, og Nikon ikke trenger å ha full pakke med objektiver fra dag en.

Stor og fin søker
Siden det ikke lenger er et speilreflekskamera, har du heller ikke optisk søker. Det stiller store krav til den elektroniske søkeren, og det ser ut som Nikon har fått det til. Den er stor, lys og skarp og gir et mer virkelighetsnært bilde enn det meste annet vi har sett av slike. Det gjør terskelen lavere for godt innarbeidete speilrefleksfotografer.

Autofokus
Mange har vært litt bekymret for autofokusen på de speilløse kameraene, da Nikon ikke har vist slik bildebrikkebasert autofokus tidligere, annet enn på Nikon 1-systemet (med langt mindre bildebrikke). Likevel virker den svært rask og responsiv, men jeg har selvfølgelig ikke gjort noen seriøs test av det. Det lille jeg har fått prøve det ser lovende ut, så overlater jeg til kameratesterne å felle en endelig dom. Autfokusen benytter hele 493 punkter som totalt dekker 90% av bildet. Det bør gi gode muligheter særlig for følgefokus.


To nye modeller: Z6 og Z7
Samtidig med nytt system lanserer Nikon to kameraer, Z6 og Z7. Z6 kan vi kalle en D750-ekvivalent og Z7 for en D850-ekvivalent. Men dette blir også litt misvisende begreper. Oppløsningen er henholdsvis 24 og 45 megapiksler, og Z6 får av den grunn litt høyere skuddtakt enn Z7. Z7 har arvet mange av egenskapene fra D850 lavere ISO-verdier, blant annet ved å tilby ekte ISO 64. Til gjengjeld har Z6 ett trinn høyere maksimal kalibrert ISO-verdi, 51 200. Ellers er kameraene svært like på de fleste områder.

Nikon har puttet alt de har av teknologi og kompetanse inn i disse modellene, og det virker som svært komplette kameraer som etterlater lite å savne.

Lynraskt kamera
Kameraene er kjappe, og seriebildehastigheten er økt fra D750 og D850 til 12 og 9 bilder pr. sekund (uten batterigrep) – det er jo naturlig siden det ikke er noe speil som skal vippes opp. Responsen virker generelt bra, selv om det heller ikke er en vitenskapelig vurdering.

Bildestabilisator i kameraet
Nytt for Nikon er bildestabilisator i kamerahuset, slik at du får stabilisering, uansett hvilket objektiv du bruker. Det gir mer mening på et speilløst kamera enn en speilrefleks, da du får stabilisert søkerbildet på et speilløst kamera. Den er 5-aksers, slik vi har sett fra de fleste produsentene. Nikon hevder at den gir inntil 5 trinn stabilisering, som er meget bra, og helt på høyden med det andre hevder. Hvor mye den gir i virkeligheten er litt individuelt, men det finnes standard målemetoder for dette, så vi må forvente at den er på høyde med Sony og Fujifilm sine tilsvarende. Det blir interessant å se hvordan den yter under faktisk bruk.

Ergonomi
Nikonbrukere kjenner seg umiddelbart igjen. Knapper og hjul er på kjente steder, er store, langt nok fra hverandre og tydelig merket. Dette får Nikon til ved å lage kamerahuset noe større enn Sony sine. Det gir også mulighet for bedre grep.

Selv om kamerahuset er større, hevder Nikon at objektivene kan lages mindre (på grunn av den større fatningen), og dermed blir systemet mer kompakt hvis du har med deg mer enn ett objektiv.

Minnekort
Kameraene bruker XQD-kort som der det raskeste til vanlige kameraer i dag. Våre kilder sier av Compact Flash Foundation kommer med en ny standard som erstatter CFast, og som for alle praktiske formål blir lik XQD. Når den kommer vil Z-kameraene støtte det med en firmwareoppdatering.

En ting som overrasker oss litt med Z7 og Z6 er at det kun er støtte før ett minnekort. I et så avansert kamera hadde vi ventet støtte for to kort, slik de fleste andre har, selv i mindre kamerahus. Du vil ikke få problemer med lagringsplassen på grunn av dette, kortene er store nok, men det er uhyre praktisk å kunne sjonglere bildefilene på to ulike kort.

Video
Nikon har lagt vekt på at kamera og objektiver skal være velegnet til video, blant annet ved å redusere pumping i objektiver og ha en mykere overgang mellom blenderverdier.

De har også utstyrt kameraene med 4K video (som benytter bildebrikkens fulle bredde) (25/30P) og full HD i inntil 120p. Det er støtte for 10-bit N-Log ut gjennom HDMI-utgangen.

Objektiver
Nikon har puttet en del ny teknologi i objektivene de lanserer med kameraene. Objektiver for Z-fatning kaller de Nikkor Z, og objektiver som inneholder den nye teknologien for ypperste bildekvalitet får bokstaven S. Det dreier seg om i stor grad om skarpere hjørner og mindre feilbrytning.

Følgende objektiver lanseres sammen med kameraene:
Nikkor Z 24-70mm f/4 S
Nikkor Z 35mm f/1.8 S
Nikkor Z 50mm f/1.8 S

De to første kommer i salg samtidig med Z7 i slutten av september, mens 50mm kommer en måned senere.

Det lanseres også en adapter, Mount adapter FTZ (F til Z) som lar deg bruke alle vanlige objektiver med F-fatning på det nye systemet. Den kommer også i september.

For å vise hva Z-systemet er godt for, annonserer Nikon også et objektiv i den nye NOCT-serien med lyssterke objektiver, nemlig en Nikkor Z 58mm f/0.95. Denne skal være det ypperste både på optikk og lysstyrke og blir tilgjengelig neste år.

Våre tanker
Vi synes dette ser ut som et svært framtidsrettet system. Når Nikon har tatt vare på bakoverkompatibiliteten blir overgangen for brukerne svært mye enklere enn hvis de skulle byttet system. Den nye fatningen gir store fordeler og det er godt å se at Nikon endelig hadde muligheten til å kvitte seg med den gamle, utdaterte F-fatningen som etter hvert viste klare begrensninger.

Uten å ha testet kameraet eller sammenliknet med konkurrenter kan det virke som det nå blir ganske få Nikon-brukere som vil se det store behovet for å skifte system til Sony. Spørsmålet er om gamle Nikon-brukere som allerede har skiftet vil orke å skifte tilbake igjen, eller om Sonys markedsandel vil holde seg høy fordi folk trives med produktene deres.

Nikon kommer seint på banen, 10 år etter at de speilløse kameraene ble introdusert, og hvis de viderefører eksisterende salgsstrategi, kan det bli lange ventelister på Z7 og senere Z6, som igjen gjør det vanskeligere å kapre markedsandeler.

Vårt inntrykk er at utfordringene Nikon vil møte i hovedsak vil skyldes andre ting enn produktene. De virker bunnsolide.

Hvis du er interessert i å kjøpe kameraet (selv om du ikke har bestemt deg ennå), anbefaler vi at du legger inn en bestilling (gjerne hos oss, så bidrar du også til et renere hav) så du får en plass i køen. Dersom du er NPS-medlem, blir du prioritert fra Nikon, så hvis du kvalifiserer til dette, kan det være lurt å ordne seg et medlemskap. det kan du gjøre etter at bestilling er lagt, bare meld inn medlemsnummeret til forhandleren så snart du har det.

Prs og levering
Levering av Z7, 24-70 og 35mm starter i slutten av septemnber, men vi venter at tilgangen blir vanskelig i begynnelsen. Z6 skal komme i november.

Nikon har ennå ikke klart å fortelle oss hva herligheten vil koste her hjemme, men det vil komme fire ulike pakker: Kun hus, hus med adapter, kit med 24-70 og kit med 24-70 og adapter.
Prisen på Z7, kun hus. vil ligge rundt 35 000 kroner.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
 -
Stor fatning gir mange fordeler
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind H.
Erik Durnall skriver: "I heard repeatedly how Nikon has been making cameras for 100 years and how Sony is good if you want a DVD player, but Nikon will be able to come right out of the gate with a far superior product… Nikon failed miserably. Canon has been absent for years now and that seems like the right thing to do, whatever they do (whenever that that is) I’m sure it won’t be this catastrophe. All Nikon had to do was match the Sony, just match Sony, I guess that’s just asking too much."

Slik jeg ser det nå er Nikon langt vakrere med en mye bedre ergonomi, pluss at det er mer fremtidsrettet med en større fatning. Når det gjelder elektronikken er ikke Nikon på høyde med Sony. Nikon er også værtettet og det hevdes at sensoren har et sterkere beskyttelseslag, slik at det ikke er så risikabelt å tørke av sensoren selv, en stor fordel!

At det ikke er to kortåpninger er underlig. Selv har jeg begynt å lagre familiebilder på ett kort og andre bilder på et annet, dette synes jeg hjelper svært mye på organiseringen av bildene mine. Det er også hyggelig for familien å kunne se på familiebilder kontinuerlig på LCD-panelet, uten at disse blir avbrutt av gatefotografier, landskapsbilder etc. Dette kan holde barna rolige hvis man f.eks. sitter og venter på toget.

Selv har jeg nå bestemt meg for å nå selge mitt Canon-utstyr med unntak av de to ef-linsene, disse vil jeg benytte manuelt vha. et billig adapter. I tillegg til min Tamron vil jeg kun kjøpe en 24 mm fra Samyuang. Deretter vil jeg holde meg til dette til Canon kommer med et kamera som slår Sony, samt ikke er vesentlig dyrere.

Den manglende øyefokusen er også svært uheldig for familiefotografering, da det er nesten umulig å få skarpe barneøyne uten denne. Så benytter man kameraet både som familiefar og entusiast/proff, er Sony et langt bedre valg.

En ting til, jeg tror eksponeringskompensasjonshjulet til Sony kan komme til å bli en stor fordel til vinteren, når man må overeksponere for snøen. Dette vil være vesentlig enklere enn å måtte inn i menyen på Canon. Canon bør derfor sette på et slikt hjul! De bør også sørge for å få en skikkelig solid sensor, som helst tåler å bli tørket av med et lommetørkle, da sensorstøv er et problem med speilløst. Å få en fotobutikk til å rense sensoren blir for dyrt, hvis man da ikke har tegnet forsikring som innbefatter dette.

Men nå skal jeg bare selge canonutstyret mitt for så å lene meg tilbake og nyte min a7III, mens jeg venter på at Canon tar igjen og går forbi Sony. Så lenge jeg ikke kjøper meg tungt opp i sonyopptikk, vil jeg ha gjort et godt valg, og det er uansett ikke dumt å kjenne til to kamerasystemer.

24.8.2018
Øyvind H.
Nei og nei, dette med fatningen hadde jeg ikke hørt om før. Tok i bruk a7III med nye 28-75 mm tamron i sommer, men savner canon-farger, canon-menyer og synes ikke den elektroniske søkeren hjelper stort, annet enn at den er fin å sjekke bildene i i etterkant når sol. Har også hatt mye problemer med sensorstøv på himmelen. Så skulle nå ønske jeg heller hadde kjøpt en 80d med akseptabelt dynamisk omfang, i påvente av Canon speilløst fullformat.

Tror jeg kommer til å gå tilbake til canon, de vil sikkert også få en bedre fatning, og grønnfargen i sony er underlig, heller ikke det samme med hudtoner. Men får se om de får øyesensor og god batteritid og godt dynamisk omfang samt selvsagt bra billedstabilisering. Får de det går jeg rett og slett tilbake, da canon-farger og canon-menyer liksom var blitt en del av meg.
23.8.2018
Per Inge Ø.
Artikkelforfatter Erik Faarlund skriver:

"Uten å ha testet kameraet eller sammenliknet med konkurrenter kan det virke som det nå blir ganske få Nikon-brukere som vil se det store behovet for å skifte system til Sony."

- Hvorfor skifte system til Sony?

Greit nok at Sony har kompetanse på bildebrikker, men er det noe spesielt som gjør at vi skulle føle oss tilskyndet til å gå over til Sony?

Når man skal vurdere kamerasystemer er det viktig å se på produktenes totale egenskaper.

Hvor godt er Sony-kameraene tettet i forhold til kameraer fra Canon, Nikon, Olympus og Pentax?

Hvordan tåler Sonys produkter, miljøbetingelser som regn, sjøsprøyt, sludd, sterk kulde på -30 og -40? Hvor tette er de mot fint støv?

Hvordan er tilgangen på reservedeler og reparasjoner etter at produksjonen av en Sony-modell opphører? Kan man med sikkerhet få tak i deler etter XX år?
23.8.2018
Borgar T.
At ikke F fatningen har kunne slippe inn mer lys en f1.4 er vel ikke helt korrekt all den tid de fortsatt selger en manuell 50 mm 1.2 og har hatt forskjellige utgaver av 1.2 som 55 mm og 58 mm. I AF itgave derimot er det riktig
23.8.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu