Canon EOS R3 – Liten og billig

Endelig er den lansert. Ble den det vi trodde eller håpet? Kan den ta opp kampen med EOS 1DX III eller Sony A1?
EOS R3 er det største, kraftigste og dyreste speilløse kameraet fra Canon så langt. Så da lurer du kanskje på overskriften? Mer om det lenger ned.

Det er fem måneder siden Canon offentliggjorde at de utviklet en EOS R3, en modell et skritt opp fra R5. Det skulle være bygd som en 1DX III, med fast batterigrep og samme værtetting og robusthet. Men at kameraet heter R3 og ikke R1 tyder på at det vil komme en modell over denne etter hvert. R3 henspiller også på EOS 3 fra 1998 – en klasse opp fra de vanlige entusiastmodellene, men under toppmodellen.

Ny bildebrikke
EOS R3 får 24 megapiksler. Det er færre enn mange hadde gjettet, men nok til å gi kameraet 6K video. Det er også nok til det aller meste annet. Canon sier at det gir høyere dynamikk og mindre støy sammenliknet med 45 megapiksler som på R5. Bildebrikken er av den bakbelyste, stablete typen, som betyr at det ligger kretser på bildebrikken, som gjør utlesningen av data fra brikken mye raskere. Fordelen med det, bortsett fra en imponerende skuddtakt, er at du får mindre rullende lukker og autofokusen kan jobbe med flere avlesninger, og dermed blir raskere og mer presis. Den åpner også for å bruke blits med elektronisk lukker, og eksponeringstider helt ned til 1/64000s.

Prosessoren er den samme som i R5, og derfor klarer antakelig ikke kameraet den høye hastigheten i høyere oppløsning. Men en fordel med lavere oppløsning er at bufferen ikke fylles opp så fort ved lange bildeserier. På full fart, skal bufferen ha plass til 540 JPG-bilder eller 150 råbilder. Går du ned på hastighet, er bufferen i praksis uendelig.

Hastigheten kan settes til 30, 15 eller 3 bilder pr. sekund, og alle alternativene gir full autofokus mellom hvert bilde.

Autofokus
Autofokusen har fått en liten oppgradering med nye algoritmer, gjenkjenning av dyre- og menneskeøyne, kropper, racer- og rallybiler, motorsykler og hjelmer. Høyeste AF-hastighet oppgir Canon til å være 0,03s med de raskeste objektivene.

Dette kommer altså i tillegg til den øyestyrte fokusen kameraet har fått. Den virker ved at det er noen infrarøde sensorer i søkeren, som registrerer hvor øyet ditt ser. Deretter fokuserer på det punktet. Fokusen er flink til å følge et motiv i bevegelse, men hva skjer når det er to eller flere motiver. Da er det fantastisk å ha mulighet til å bare se der du vil ha fokusen. Denne funksjonen krever kalibrering til dine øyne, men ser ut til å fungere veldig bra når det er gjort.

Med EOS R6, som har gjort dette best til nå, kunne autfokusen jobbe i lys så svakt som -6,5 EV. Det er svært lite lys, og vanskelig å se noe med øynene. EOS R3 klarer seg med halvparten av dette lyset, og kan jobbe ned til -7,5 EV! Mens vi før skiftet til manuell fokus når det ble så mørkt at autofokusen ikke klarte mer, blir det nå ovendt. Når det er så mørkt at du ikke kan se noe lenger, kan du fortsatt fotografere med autofokus.

Ergonomi
Kameraet minner veldig om 1DX III i utformingen, men det er vesentlig mindre og lettere. Kontrollene er omtrent helt like, med både joystick og smartkontroller som på 1DX. Statusskjermen på baksiden er borte og skjermen på toppen av kameraet er en del mindre. Ellers er det meste kjent grunn. Skjermen kan vippes ut til siden og virs i alle retninger, som er blitt standarden nå.

Canon har ikke oppgitt noen batterilevetid, men batteriet er det samme LP-E19 som i 1DX III, og holder til svært mange bilder. Siden du kan ta bilder i så høy fart, bruker du lite skjerm, søker og bildestabilisator pr. bilde, og dermed varer batteriet lenge. Det var visst fotografer under OL som fikk godt over 10 000 bilder ut av batteriet. Det er ikke offisielle CIPA-tall, men sier vel egentlig at batterikapasitet ikke er så forferdelig vesentlig lenger. Skal du filme i høyeste kvalitet over tid, bør du nok fortsatt ha med deg et ekstra.

Søker
Søkeren har en oppløsning på 5,76 millioner punkter. Den er nå helt ute blackout, og har svært liten forsinkelse, så den bør være svært behagelig å bruke. Oppdateringsfrekvensen er opp til 120 ganger i sekundet. Den stikker litt lenger ut fra kameraet enn vi er vant til, og det er på grunn av de infrarøde sensorene til øyefokusen.

Hvis du har vært speilrefleksbruker, og er skeptisk til den elektroniske søkeren, finnes det en funksjon for å simulere optisk søker, men da mister du muligheten til å kontrollere om eksponering og hvitbalanse stemmer.

Video
I motsetning til EOS R5, har ikke EOS R3 8K videoopptak. Det stopper på 6K, som bør være bra nok for de aller fleste. Dette klarer den i 60P RAW, til internt minnekort, så det er ganske imponerende. Den kan også ta opp i 4K 120P, eller i 4K 60P oversamplet fra 6K.

Det er ingen 30-minuttersbegrensning på opptakstidene, slik det er på de fleste kameraer som ikke er dedikerte videokameraer. Canon er forsiktige med å si noe om varmgang. De har fortalt at du ikke kan ta opp uendelig lenge. I en presentasjon vi fikk se, sto det opp til 6 timer med «regular video». Vi må anta at det gjelder full HD. Det sto også inntil 1,5 timer i 120/100P. Jeg tror det må testet litt før vi kan si noe mer sikkert om det.
En viktig nyhet for alle som driver med video er den nye tilbehørskoen. Blitsskoen har fått noen nye kontakter som gjør at du kan sette diverse nytt tilbehør der, litt som hos Sony. Så nå kan du få mikrofoner rett i skoen, som ikke trenger eget batteri, og som ikke trenger kabel. Du vil også kunne få XLR-adapter.

Tilkoblinger
Kameraet er utstyrt med Bluetooth, Wi-Fi og Ethernet. Wi-Fi-modulen er langt kraftigere enn de vi finner i de aller fleste andre kameraer, men til gjengjeld er det ikke lenger støtte for ekstern wi-fi-modul. Den samme funksjonaliteten er nå innebygd, så du slipper en ekstra kloss på utsiden, men Canon sier at du nok ikke får helt den samme rekkevidden. Gigabit ethernet er på plass.

Du kan også koble kameraet opp til iPhone via USB og Apple MFI. For å gjøre dette med Android trenger du en liten kloss i tilbehørskoen.

Målgruppe og konkurrenter
Målgruppen er de som trenger et kamera med superhøy hastighet og byggekvalitet. De som vil ha et kamera som gjør alt, og som gjør det godt. Det eneste vi kan se mangler i EOS R3, sammenliknet med konkurrentene, er høyere oppløsning, da Sony A1 tilbyr 8K, og Nikon Z9 sier at de skal gjøre det. Det betyr at Canon kommer ut som lillebror i så måte. Men på de aller fleste andre områder, virker det som Canon er helt på høyden med Sony med et kamera som koster ganske mye mindre. Nikon Z9 kan vi ikke si så mye om ennå.

Grunnen til at jeg kalte kameraet lite og billig er fordi det ikke er rettferdig å sammenlikne det med andre speilløse modeller fra Canon. Det eneste fornuftige å sammenlikne det med er EOS 1DX III. Og jeg kan ikke se at R3 mangler noe som 1DX III har (bortsett fra speil og optisk søker). Til gjengjeld har det ganske mye som 1DX ikke har. Dette er pakket inn i et kamera som er ganske mye mindre og lettere, og som ved salgsstart koster ca 14 000 mindre enn 1DX III gjorde.

Veiledende pris blri 66 999,- og levering skal starte i november.


Vi har hatt en prat med Canon Norge om EOS R3.
Den kan du se her.

_______________________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken

 -
 -
 -
 -
 -
 -
To minnekortspor, ett for CFexpress B og ett for SD UHS-II
 -
Autofokusen kan gjenkjenne hjelmen på dette bildet, og følge den. Det er ganske imponerende i et så kaotisk bilde.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu